• Geschiedenis

    Voordat de Zwaluwen opgericht werd, zijn er meerdere pogingen gedaan om de korfbalsport in Zevenaar te krijgen. Deze pogingen worden kort behandeld.

    De Zwaluwen heeft twee keer bestaan, van 1940 tot 1953 en van 1956 tot nu.

    Voor vragen kan je terecht bij Jorre Spijker

  • 't Körfke

    In 1911 werd de eerste korfbalwedstrijd gespeeld door een vereniging uit Zevenaar, genaamd ‘t Körfke. Zij deden mee aan een toernooi in Arnhem.

  • TOVOL

    In de jaren 20 werd er in Zevenaar gekorfbald onder de naam T.O.V.O.L. (Tot Oefening Van Ons Lichaam). De club werd op 2 juni 1921 opgericht in het café “Wielerrust”, en bestond toen uit 20 leden. Er werd gespeeld op een veld bij openluchtzwembad de Breuly. De sport kreeg in die tijd veel steun van de toenmalige burgemeester Jhr. van Nispen tot Pannerden. Sport was een middel van de Rooms-Katholieke kerk en de lokale overheid om drankmisbruik te voorkomen. Met dank aan de burgemeester beschikte de vereniging over een speellocatie.

  • Dameskorfbal team

    In 1938 was er een Rooms-Katholieke dameskorfbalteam actief, genaamd Nooit Gedacht. Zij speelden echter maar één wedstrijd in Didam.

    In de jaren 50 was er een dameskorfbalteam actief bij DCS.

  • Voor en tijdens de oorlog

    Voor de oorlog werden er bij de sigarettenfabriek Turmac verschillende (sport)verenigingen opgericht. Bijvoorbeeld TVV, voorloper van DCS. Maar ook gymnastiekvereniging Jonge Kracht in 1939, onze voorloper. Rond 1940 kreeg de gymnastiekvereniging moeite om in de zomermaanden haar leden vast te houden. Oplossing werd gevonden door het te proberen met korfbal. Met succes, KV de Zwaluwen was geboren. De overstap naar de korfbalsport werd op een ledenvergadering besloten. Tot de oprichters horen Jan Gijssen, Koos van Petegem, Arend Gerritsen en Henk Kruissink.

    De maanden hiervoor werd door Jan Gijsen, lid van E.K.C.A., promotie gemaakt om in Zevenaar een vereniging te starten. Belangrijke reden was dat Zevenaar makkelijk te bereiken was op de fiets voor omliggende verenigingen.

    KV de Zwaluwen speelde in blauw shirt met oranje bies. De kleur oranje had ermee te maken dat de vereniging in oorlogstijd was opgericht en de keuze voor de naam had hier ook invloed op. Bij de Zwaluwen wilden ze zo vrij als een vogel zijn.

    De teams speelde op een grasveld achter de Hervormde School in de molenstraat, later zijn ze verhuisd naar een boerenveld achter cafe van Uum in Ooy. Naar uitwedstrijden gingen spelers vaak met de fiets of met de trein.

    De vereniging begon met één senioren team en had later genoeg spelers voor een tweede team.

    Tot seizoen 1943/1944 speelde de vereniging nog wedstrijden, daarna hebben ze zich uitgeschreven uit de competitie. Veel jonge spelers waren te werk gesteld in Duitsland. In mei 1945 kwam het bestuur al weer bijeen om te kijken hoe ze de vereniging weer op konden starten.

    In 1949 was het ledenaantal terug gelopen dat de vereniging nog maar 1 seniorenteam had. Het jaar erna nam het nog meer af. Vanuit EKCA werd aangeboden om spelers af te staan zodat ze een volledig team op de been hadden. Hiervoor werd bedankt en in 1952 ging de vereniging ter ziele.

  • Wedstrijd in de jaren 40. Op de achtergrond zie je de achterkant van de Hervormde School.

  • Eerste team in de jaren 40. Van links naar rechts:

    A. Brus, A. Teeling, H. Boddé, A. Gerritsen, H. Kruisink, K. Swilec, N. vd Meulen, Jan Gijsen (trainer)
    A. Brus, D. Stender, A. Naarding, T. Zweers, J. vd Meulen, J. Broer, B. Kruissink

  • Na de oorlog

    De officiële oprichtingsdatum van KV de Zwaluwen was 15 september 1956. De vereniging werd op 5 juni 1960 bij Koninklijk Besluit erkend. De vereniging is gegroeid van 100 leden in 1993 tot 160 leden in 2025.

    In de beginperiode speelde de vereniging op het weiland bij boer Brinkhof, naast SDZZ toentertijd. Vanaf 1960 tot 1965 speelde onze teams op het DCS-veld, bij de Buitenmolen. Vanaf 1966 speelt de Zwaluwen op sportpark Hengelder. Op 24 april 1981 werd het clubgebouw geopend.

    Sinds de zomer van 2012 beschikt de vereniging over twee kunstgrasvelden. Vanaf 2018 ligt er een beachveld die samen met Labyellov en OBW (handbal) gebruikt wordt.

    Hier wordt nog aan gewerkt.

  • Erevoorzitters

    Joop van Workum † - datum onbekend
    Koen van der Veer  -  2010

  • Ereleden

    Jan Gijsen - 1940
    C. Hazewinkel - 1948
    Arend Gerritsen - 1948
    dhr Rauwerink - 1969
    J. Voskes - 1970
    Geert Florissen - 1970
    Joop van Workum † - voor 1974
    Frans Eijsink - 1974
    Yvonne Barten - datum onbekend
    Anita ter Harmsel - datum onbekend
    Rob Noppen -  2011
    Barrie Meek - 2022

  • Leden van verdienste

    Tom van der Veer - 1978
    Gos de Wit † - 1981
    Gerda Veen - 1985
    Cees Veen - 1986
    Henk Wullings - 1987
    Paui Merten - datum onbekend
    Gerard van Lierop - datum onbekend
    Hilbert van de Belt - datum onbekend
    Gerard Blankvoort - datum onbekend
    Martin de Jager - datum onbekend
    Gijs Meek - datum onbekend
    Nienke van Alst - 2022
    GD ter Harmsel - 2022