• ‘Sweet Home Alabama!’

  Zo’n acht jaar geleden, begin november 2015, kwam ik voor het eerst in Birmingham. Vanuit Tennessee kwam ik over de Interstate 22 aangereden. Het was in de middag met een strakblauwe lucht en de zon in een bepaalde hoek op de stad en ik was direct verkocht, naast natuurlijk gewoon het feit dat mijn sport, mijn hobby en een groot deel van mijn leven: Korfbal dus, hier een megarol zou gaan vertolken op The World Games 2021 (Als gevolg van de Covidpandemie: TWG 2022). De gastvrije ontvangst in Birmingham dat later uitmondde in echte vriendschappen maken nog altijd dat ik, inmiddels ben ik hier al zo’n zeven keer geweest, het prettig vind om terug te komen.

  Na het geweldige weekend in Chattanooga kom ik twee-en-een-half uur later Birmingham binnenrijden. Ik kan nog niet mijn hotel in maar er zijn genoeg redenen om nog even wat omwegen te maken, wat te shoppen en te bekijken. Helaas heeft mijn eerste contact, het hoofd van de Birmingham School System deze dagen de ASAHPERD (Alabama State Association for Health, Physical Education, Recreation and Dance) conferentie in Hoover, wat even zuidelijker ligt. Elke staat in de VS heeft zijn eigen ...HPERD-organisatie die twee keer per jaar een conferentie houden waar PE-teachers heen gaan om meer te leren, nieuwe sporten en/of trends te bekijken en gewoon om elkaar te ontmoeten.  

  Onmiddellijk gaan mijn gedachten terug naar 2016 en 2017 toen ikzelf, samen met Sjouke, op deze conferentie korfball mocht presenteren. De in Amerika geproduceerde palen en voetstukken alsook de uit Nederland afkomstige manden gingen mee in de auto en we troffen Sherri bij het enorme conferentiecentrum, shopping mall en hotel aldaar. Waar wij verwachten een soort sportzaaltje te hebben om de ons bezoekende PE-teachers te laten korfballen bleken we een balzaal te hebben met redelijk laag plafond en vier enorme ‘chandeliers’ waar we dus tussendoor moesten korfballen. Wonderwel slaagde iedereen hier met vlag en wimpel voor wat een hoop latere ellende voorkwam.

  In 2016, voor onze toenmalige clinics en de korfbalcursus die we er gaven, heeft men destijds die genoemde acht complete palen gekocht van de USKF welke daarna lagen opgeslagen bij Ramsay High School. Vorig jaar heb ik bij dezelfde school, waar tijdens TWG 2022 zowel Chinese Taipei als Team NL hun trainingen hadden, zo’n acht tot twaalf palen nieuwe palen gezien van het type zoals we dat binnen onze vereniging ook kennen. Daarnaast hebben we vorig jaar in het BJCC naast de hal waar de korfbalwedstrijden gespeeld (met vier palen) werden ook zo’n twintig palen geteld. Dat betekent dat er in Birmingham zo’n veertig palen waren tijdens TWG 2022. Nou, daar kun je wel wat korfbal mee spelen laten we maar zeggen! Het verhaal zou zijn dat de Birmingham School System deze palen zou krijgen voor hun gymlessen. Helaas lopen die verhalen daarover ook uiteen.

  Het is dus compleet onduidelijk wat er nu in Birmingham aan equipment is, waar het gebleven is en of het nog gebruikt wordt. Sherri van Birmingham School System zegt dat er op scholen met enige regelmaat gekorfbald wordt en dat de equipment van andere origine is dan hetgeen in het BJCC lag. Mijn contact bij het voormalige Local Organizing Committee (na TWG 2022 is deze organisatie op topsnelheid ontmanteld en iedereen terug gegaan naar zijn/haar eigen functie en werkzaamheden) is voor mij op zoek in de archieven en de magazijnen in en rondom Birmingham. De Athletic Director van Ramsay High School kon ons vertellen dat de eerste acht palen verloren zijn gegaan in de verschrikkelijke brand die men gehad heeft in hun ‘Gym’ zo’n drie jaar geleden. En ondertussen wil onze nieuwe areamanager ‘Magic City Korfball’ verder brengen en heeft gewoon equipment nodig en bestellen lijkt zo nutteloos wetende dat er zoveel is!

  De diverse bezoeken op dinsdag aan University of Alabama in Birmingham (UAB) waar we een contact hoog in de boom hebben, het bezoek aan de A4one facility waar men als een Non-profit organisatie probeert een platform te bieden voor ‘mindere’ wijken en kansarme jongeren en daar op een geweldige manier in slaagt alsook het bezoek aan een highschool in het zuiden van Birmingham tonen aan dat de mogelijkheden inderdaad ongekend zijn, voor elke sport maar ook zeker voor korfbal! En elke keer weer krijgt mijn enthousiasme een boost…

  Deze drukke dinsdag vormde het sluitstuk van mijn indrukwekkende en inspirerende bezoek aan de USA. Als IKF Coach instructor; als Development manager Northern America’s; als coach binnen de USKF breng ik veel (korfbal-)kennis, ervaring en visie mee maar de dedication van de diverse organisatoren alsmede de sportcultuur en -mentaliteit van de Amerikanen maakten dat deze 12 dagen (met 3000 autokilometers en 6 hotels), succesvol, inspirerend en bovenal zeer vruchtbaar zijn geworden.

  Ik voel heel veel dankbaarheid naar anderen toe. Dat ik dit mag doen (ook privé 😊), hier de gelegenheid voor krijg en zelf heb, de positieve reacties vanuit de hele wereld. De mensen die dit lokaal organiseren ben ik nog veel meer dank verschuldigd…

  “In grootte, in (sport-)mentaliteit, in economie en in potentie is de USA het enige land dat Team NL Korfball zou kunnen verslaan op de lange termijn.”

  Best, as always,

  Dankmar