• Cincinnati weet ook op mijn tweede dag niet wat het overkomt! Ten eerste zijn de temperaturen rond de 80 graden Fahrenheit, dus tussen de 20 en 25 graden Celsius wat extreem is voor November. Het had hier Oud-Hollands zeikweer moeten zijn… Ten tweede gaan er twee mensen als een razende korfbal ‘verkopen’ in en om de stad. ’s Ochtends hebben we eerst een verkoopgesprek met een geïnteresseerde partij wat uitmondt in een clinic in de nabije toekomst. Daarna gaan we naar Oxford voor een stuk cursus en een clinic op de Miami-university. Dit blijkt weer één van de verborgen pareltjes te zijn in de Amerikaanse opleidingshoek. Oxford is een klein stadje links van de lijn tussen Cincinnati en Dayton (een andere grotere stad in Ohio). Het ligt niet aan een snelweg dus na dertig minuten binnendoor rijden kom ik aan in een hartstikke leuk stadje met een werkelijk prachtige universiteit met moderne (sport-)faciliteiten. Dertigduizend studenten proberen hier hun Bachelor-, Master- of PhD-titel te halen. En deze universiteit wil graag korfbal introduceren. Hier hebben we dus een deel van de ochtend en een deel van de middag deels praktisch en deels theoretisch cursus mogen geven aan een aantal PE-teachers en Administrators. Fantastisch om te zien hoe men in Amerika kansen geeft aan de sport in het algemeen en hier aan korfbal in het bijzonder!

  Om vijf uur zijn we weer terug in Cincinnati waar we een clinic van drie kwartier geven aan een after-school-care organisatie. Ook weer een fantastische ervaring om te zien hoe kinderen van verschillende leeftijden elkaar meeneemt om zo goed mogelijk te korfballen waarbij ondergetekende en passant nog even geblokt werd door een talentvol basketballertje van een jaar of 15. Ik had hem niet verwacht en ik zag hem ook niet komen… :) Heerlijk, die gedrevenheid en die durf!

  ’s Avonds in dezelfde gym deel 2 van de cursus, deels theoretisch en deels praktisch. 22 deelnemers en ook weer fantastische ervaringen opgedaan. Als je met andere sporters en andere culturen werkt zie je heel veel nieuwe mogelijkheden en onderga je ook veel nieuwe ervaringen. Maar bovenal hoef je Amerikanen geen sporten te leren; we hoeven ze alleen wat grondbeginselen van Korfbal bij te brengen. Ter afsluiting van mijn tijd in Cincinnati werden er een tiental pizza’s besteld en gebracht waar iedereen met graagte van mee at. Op tijd naar bed voor mijn reis naar Chattanooga…

  Ik zit om 7.45u in de auto en heb besloten een andere route naar Chattanooga te nemen dan op de heenweg. Dit gaat mij een half uur meer kosten maar ik kom weer op nieuwe plekken. Dit deel van Kentucky waar ik doorheen rijd is duidelijk een onderdeel geweest van de trek naar het Westen. Vele plaatsnamen zijn een overduidelijke verwijzing naar de herkomst van de stichters: London, Manchester, Glasgow, Warsaw, Verona, New Castle om er maar eens een paar te noemen. Maar nog opvallender is het aantal plaatsen vernoemd naar de stichters zelf. Nashville (bekend van de muziek) en Louisville (bekend van Muhammed Ali) zijn de grootste en wellicht bekendste plaatsen in Kentucky maar ik kom er veel meer tegen: Elisabethsville, Jonesville, Campbellburg, Franklinton, Ballardsville, Elizabethtown en zo nog een paar… Ik probeer mij dan altijd te verplaatsen in die mensen en hoe het in die tijd gegaan moet zijn. Ik scheur hier met zeventig mijl per uur door het landschap heen; zij hadden hoogstwaarschijnlijk een paard en wagen of trokken te voet met hun hele hebben en houwen over de Appalachen deze kant op…

  Als eerste kom ik aan in onze gezamenlijke AirB&B. Een beetje pauper omgeving maar het huis zelf is in prima staat en nog beter ingericht. Dan snel op zoek naar het Eastridge Community center voor de reguliere training van Scenic City Korfball. Bij aankomst zie ik direct mijn mede organisator Michelle en de voorzitter van de USKF Carl. Leuk hen weer eens live te zien. Al gauw blijkt dat er een ander event in het Community center plaatsvindt en wij dus niet terecht kunnen. Gelukkig heeft de parkeerplaats goede ledverlichting en kunnen we daar tenminste enkele potjes tienen; toch weer iets nieuws wat heel goed ontvangen wordt. We zijn uiteindelijk met acht personen waaronder een aantal nieuwe kartrekkers dus mijn aanwijzingen voor een beter schot en onze gezamenlijke verhalen zijn zeer welkom. Daarna nog even eten met zijn allen en dan naar de AirB&B om goed uit te rusten voor morgen. Veel korfbal op het programma!

  Best, as always,

  Dankmar